2014-02-24

Darrig demokratisyn och falska hjältar

Dramaturgin kräver en hjälte. Så Julia Tymosjenko fick stora rubriker i Sverige när hon nyss utsläppt från fängelset höll ett gapigt tal om att "diktaturen" fallit. (Hon har ju med rättshaveristisk envishet hävdat att hon inte kan ha förlorat valet 2010 utan valfusk - vilket internationella valobservatörer har avfärdat.)

Men Tymosjenko hör ihop med korruption, maktelit och konflikt i många ukrainares ögon. För många rysktalande är hon en ukrainsk nationalist som vill förvägra dem rätten att använda sitt eget språk i sitt eget land. En del kloka kommentarer påminner om hur kontroversiell hon är, som Anders Lindberg i Aftonbladet. Hennes enda stora tillgång är faktiskt att hon suttit i fängelse och är obefläckad av de senaste årens strider. Den (orimligt) hårda domen har kanske också gett en del sympatier. Men för att bli nästa president räcker det knappast.

(Hon har delikata avvägningar att göra just nu. Ställa sig i den politiska frontlinjen, och bli anklagad för att kuppa den rörelse som satte stenen i rullning? Eller ödmjukt erkänna att omvälvningen inte är hennes - och riskera att konkurrerande presidentkandidater poppar upp?)

Tymosjenko är kanske mer demokrat än Janukovitj. Hennes politiska stöd i väst gör i alla fall att det är det hon måste vara. Men hon är irriterande oförtjänt av den gloria som byggts upp utanför Ukraina.

Det var bra att parlamentet plötsligt spelade huvudrollen i det ukrainska dramat. (När agerade en lagstiftande församling så resolut senast?) För Janukovitj var (är) folkvald, och hade "Maidan" störtat honom hade gatans parlament satt sig över folkviljan. I det fallet hade också de fascistiska och ultranationalistiska elementen fått större inflytande än de får nu.

Det märkliga är att skillnaden tycks ha spelat mycket liten roll för svenska debattörer. Stödet för att gå in från gatan och ockupera demokratiska institutioner verkar förbluffande nog vara starkt inom svensk höger, ända upp på utrikesministernivå. Även presidenter som är ytterst ansvariga för makabert brutalt polisvåld avsätter vi väl i Europa via valsedeln? Det trodde jag vi var mer överens om.

2 kommentarer:

  1. Det finns en gräns då man inte längre kan avsätta en diktator med valsedeln, det är uppenbart att det gränsen passerades i Ukraina. Det fick kitteln att koka över. Tycker du att Yanukovitj skulle fått sitta kvar till december -14

    SvaraRadera
  2. Anonym: Detsamma kan med fog sägas om Grekland och Spanien. Fast jag undrar om Bildt skulle vara lika förstående om greker och spanjorer börjar ockupera offentliga byggnader.

    SvaraRadera