2012-04-30

Fler måste blogga

Fick en tjuvtitt på Unionens kartläggning av den politiska bloggosfären (släpps i veckan) under Nätrot i helgen. Alla andra trender åsido, hade den totala bloggaktiviteten minskat tydligt mellan 2010 och 2012, ner till "förvalsnivån" från 2008. Det är alltså uppenbart att många bloggar startas (t ex av politiska kandidater) eller får en nytändning just under ett valår. Det är lika uppenbart att många inte lyckas permanenta sitt skrivande.

Det parti som hade den stabilaste nivån på bloggandet, oavsett valår eller vanligt år, var utan tvekan vänsterpartiet. Det kan man se som både en styrka och en svaghet. Starkt att inte tappa geisten efter valet. Eller var det kanske svagt att inte lyckas öka under valåret? 2014 måste många fler medlemmar starta tillfälliga bloggar för att vara med och bygga vänsterdominans på nätet.

Bollade frågan lite över Twitter med Mattias Ericson, som tyckte att det var lite svagt att partiets medlemsökning inte hade gett något tydligt avtryck i ökad bloggaktivitet. Det ligger kanske något i det. Många nya och gamla medlemmar som vill börja opinionsbilda väljer Twitter istället. Det är också rätt bra vänsterdrag på Facebook. Men hur bra Facebook än är för snabba diskussioner och för att dela intressanta länkar, och hur bra Twitter än är för att påverka mediedagordningen, så ersätter de inte bloggens längre texter och analyser. Sånt behöver vi också. (Herrgud, att man skulle behöva klaga på brist på långa texter från den svenska vänstern...det var högt odds på den.) Om texten publiceras på en hemsida eller med ett bloggverktyg spelar ju egentligen ingen roll, definitionen av en blogg är väl framför allt teknisk - men någonstans ska våra smarta texter ligga, och då ligger de gratis bloggverktygen nära till hands.

Är inte bloggande ute? Jo, ur några aspekter: ökningstakten när det gäller startandet av nya bloggar har minskat kraftigt internationellt. Och vi använder inte längre bloggar för att sprida artikeltips, göra korta kommentarer till nyhetsflödet eller för att nätverka. Sånt är andra sociala medier bättre på.

Men bloggande i betydelsen att skriva text, producera ideologi - det kan bara bli ute om vi lägger ner alla ambitioner att påverka och förändra. Vi måste gasta och skräna och leva om på 140 tecken, men vi måste också utveckla argumenten för varandra och andra. Och någonstans ska väl sådana texter ligga. (Vi har ju så få pappersmedier till hands. Tänk på det nästa gång en sosse eller borgare dissar bloggande: de har rätt goda möjligheter att få sina tankar tryckta istället.)

Dessutom är det väl läsarstatistiken som ska avgöra om något funkar, inte hur många år mediet har på nacken. Många läsare är alltid hippt.

För övrigt blir sällan någon bra intern partidebatt på Twitter eller Facebook. Kommentarerna blir ofta korta och förenklade och smockan hänger rätt snabbt i luften.

Tyvärr är det väl så att i takt med att andra sociala medier har tagit över kortkommenterandet och nätverkandet, har bloggen blivit mer seriös och en bloggpost förväntas plötsligt vara en längre välskriven text, med början och slut och minst tre argument däremellan. Det ger nog potentiella bloggare lite skrivkramp. Jag skulle gärna se lite mer sluggerbloggande - förbannat höga litterära kvaliteter behöver vi inte sikta på. Men framför allt behöver Vänsterpartiet (och vi som redan är partimärkta bloggare) uppmuntra och utbilda nya bloggare. Alla sociala medier har sina fördelar. Vilket alltså betyder att det är dumt om alla bara twittrar.

3 kommentarer:

  1. Förr fanns det tidskrifter. De hölls ofta offentligt tillgängliga på så vis att det på vissa platser var lätt att få överblick över vad som fanns. Jag saknar den ordningen rätt mycket och undrar om man inte skulle kunna återskapa den med nutida teknik, som ju gör produktionen oändligt mycket billigare.

    Alltså istället för en massa uppoppande bloggare som sen försvinner innan man hinner hitta dom borde det finnas redigerade webbtidskrifter där bloggare med liknande syn på tillvaron kunde åta sig att bevaka sina favoritområden för tidskriftens räkning.

    Organisation har i andra sammanhang visat sig vara effektivt - exempelvis är storföretag oändligt mycket mer effektiva än småhantverkare, och dessutom oändligt mycket mer inflytelserika, vilket är en inte oviktig synpunkt i det här fallet.

    SvaraRadera
  2. Helt klart en tilltalande skiss.

    Bloggens och andra sociala mediers fördel visavi en tidskrift är väl i och för sig att det inte bara är de på förhand intresserade som letar upp materialet.

    Jag tror egentligen att en bloggportal som Bloggvänstern skulle kunna utvecklas till att bli ganska mycket det du efterfrågar.

    SvaraRadera
  3. Det finns långt in i vänstern en nyliberal tilltro till att om man släpper marknaden fri kommer automatiskt alla bra initiativ fram som vi behöver. Detta är en myt.

    Det behövs ordentliga kollektiva projekt - bland annat i form av samhällskritiska tidskrifter. Och då inte bara samlingar med människor som har samma sorts funktion som kvällstidningarnas kolumnister utan med folk som har till uppdrag att bevaka ett område och rapportera vad som händer där.

    På den gamla papperstiden fanns sådana kollektiva projekt. De var svindyra att driva eftersom man måste betala tryckeriräkningar och porto. De borde vara oändligt mycket billigare idag, men ingen har vad jag vet utforskat möjligheterna.

    Och, vilket är en annan aspekt på det, detta skulle inte vara ett snävt vänsterprojekt. Hela den systemkritiska oppositionen plus en massa reformister och allmänt anti-nyliberala borgare skulle behöva finnas med där. Syftet är faktiskt att slå DN, SvD, STV och TV4. Och då behövs det kraftsamling.

    SvaraRadera